Wat betekenen de symbolen op een rol behang?

Bij het kopen van behang komt een stuk meer kijken dan u denkt. Het is niet simpelweg een rol papier met een leuke print erop, maar bezit allerlei kwaliteiten en eigenschappen die geschikt zijn voor bepaalde situaties. Deze behangeigenschappen staan middels symbolen aangegeven op de verpakking van het behang. Zo is het tegenwoordig mogelijk om bijvoorbeeld behang in de badkamer of de keuken te gebruiken, indien deze tegen water kunnen en daarmee ook afwasbaar zijn. Ook komt u allerlei praktische symbolen tegen die aangeven in welke mate het behang tegen daglicht kan en hoe het behang verwijderd kan worden. In deze blog vertellen we u alles over de betekenissen van deze symbolen.

Patroon: wat voor patroon heeft het behang

Op elke rol behang kunt u terugvinden op welke manier u de rollen behang naast elkaar moet plaatsen. Dit is afhankelijk van of een behangsoort wel of geen patroon heeft. Heeft het behang een patroon, ook wel rapport genoemd, dan kunt u de banen behang namelijk niet zomaar naast elkaar hangen. De symbolen vertellen u waar u rekening mee moet houden. We adviseren echter al voordat u gaat bestellen rekening te houden met het eventuele patroon van een behang. Op deze manier kunt u namelijk op een juiste manier berekenen hoeveel rollen behang u nodig heeft. Daarom vermelden wij bij de kenmerken van al onze producten wat voor patroon het behang heeft.

Vrije aazet: het behang heeft geen patroon en kan willekeurig naast elkaar geplaatst worden
https://cdn.webshopapp.com/shops/290104/files/319596568/rechte-pasvorm.png Rechte aazet: het behang heeft een patroon en deze dient telkens op dezelfde hoogte geplaatst te worden
https://cdn.webshopapp.com/shops/290104/files/319596566/offset-pasvorm.png Verspringende aanzet: het behang heeft een verspringend patroon van een aangegeven aantal centimeters en dient op een andere hoogte geplaatst te worden die overeenkomt met dit aantal.
https://cdn.webshopapp.com/shops/290104/files/319596567/om-en-om.png  Om en om aanbrengen: het behang heeft een patroon en dient om en om aangebracht te worden waarbij de tweede strook telkens op zijn kop wordt aangebracht. 

Soorten behang: hoe brengt u behang aan?

Elke verschillende soort behang heeft een eigen behandeling als het gaat om het aanbrengen van het behang met lijm. In onze blog over behangsoorten leest u meer over de verschillende soorten behang en hun kenmerken. Gelukkig wordt dit ook altijd met een symbool op de verpakking aangegeven, zodat u nooit de fout in kunt gaan.

https://cdn.webshopapp.com/shops/290104/files/319596567/om-en-om.png Lijm op het behang aanbrengen: breng de lijm met een kwast aan op de achterzijde van het behang
Lijm op de muur aanbrengen: breng de lijm met een kwast of roller aan op de muur
Voorgelijmd behang: het behang is al voorzien van lijm. Deze hoeft u alleen te activeren door water op het behang aan te brengen

Lichtechtheid: hoe goed kan behang tegen daglicht?

Waar u misschien bekend bent met de verkleuring van textiel door daglicht, kan verkleuring ook bij behang optreden. Onder invloed van daglicht, kan het behang namelijk licht vervagen. Dit is vooral het geval bij goedkopere behangsoorten, en zult u niet of weinig tegenkomen bij kwalitatief goede behangsoorten zoals te vinden zijn op deze website. Toch zijn er wel verschillende gradaties in de bestandheid tegen licht, waar u rekening mee kunt houden indien u bijvoorbeeld uw behang op een muur wil plaatsen waar het veel zonlicht zal opvangen. De waarde is aangegeven op een schaal van 3 tot en met 7.

Matige lichtechtheid (3)
Voldoende lichtechtheid (4)
Goede lichtechtheid (5)
Erg goed lichtechtheid (6)
Uitstekende lichtechtheid (7)

Wilt u uw behang op een plek plaatsen waar veel zonlicht op schijnt, dan is het verstandig om een behang te nemen met minstens een goede lichtechtheid. Zal het behang nauwelijks belicht worden, dan is dit voor u geen belangrijke factor om rekening mee te houden.

Afwasbaar behang: hoe goed kan behang tegen water?

Zowel vlies als vinyl behang kan de eigenschap hebben dat het behang afwasbaar is. Dat is erg handig wanneer u het behang gebruikt op plekken waar het vatbaar is voor vlekken, zoals in de keuken. Maar deze kwaliteit kan ook erg goed van pas komen wanneer u graag behang wil gebruiken in de badkamer.

Waterafstotend: vlekken zijn te deppen met een licht vochtige spons
Was bestendig behang: vlekken zijn te verwijderen met een vochtige spons
Extra was bestendig: alle vervuiling is te verwijderen met een zeep en een spons, behalve oliën en vetten
Schuurvast: alle vervuiling is te verwijderen met een spons of zachte borstel in combinatie met zeep of een mild reinigingsmiddel
Schuurbestendig: oplosbare vlekken zijn te verwijderen met een spons of borstel in combinatie met zeep of een schuurmiddel
Joyce