Hoe verwijder je behang?

Toe aan een nieuw behang op de muur? Dan dient u eerst het oude behang te verwijderen. Behang verwijderen is niet het leukste klusje, maar met de juiste benodigdheden is het zo gedaan. Hoe u behang het beste kunt verwijderen is afhankelijk van een aantal zaken, namelijk de soort behang die op de muur zit en het materiaal van de muur zelf. In deze blog vertellen wij hoe u in enkele stappen oud behang kunt verwijderen.

Voorbereiding

Ter voorbereiding is het goed om te weten dat behang verwijderen een ‘nat’ klusje is en u er dus goed aan doet om meubels uit de weg te zetten, de vloer te beschermen met zeil en stopcontacten goed af te dekken. Schakel voor de zekerheid de stroom uit. Maakt u gebruik van een behangstomer, gebruik dan een kabelhaspel en sluit het apparaat aan op een stopcontact waar nog wel stroom op zit.

Gebruik maken van een stoomapparaat

Behang dient bijna altijd afgeweekt te worden. Daarbij is het goed om u vooraf af te vragen of u gebruik gaat maken van een stoommachine. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn bij grotere oppervlakten. Het is minder rommelig, de stoom dringt direct in het behang door en u haalt het behang er vervolgens makkelijk af. Een stoommachine kunt u huren bij de bouwmarkt. Is de oppervlakte relatief klein, dan is het ook prima te doen met een emmer warm water, afweekmiddel en spons.

Behang verwijderen zonder stoomapparaat

Maakt u geen gebruik van een stoommachine, dan heeft u de volgende producten nodig:

  • Emmer
  • Warm water
  • Afweekmiddel
  • Spons
  • Harde borstel
  • Schuurpapier
  • Plamuurmes of behangafsteker
  • Prikroller of behangperforator

Welke soort behang wilt u verwijderen?

1. Papierbehang verwijderen

Begin door met een prikroller of behangperforator van boven naar beneden over het behang te rollen. Hiermee maakt u kleine gaatjes in het behang, zodat het water de achterliggende lijm beter kan bereiken en kan oplossen. Heeft u geen prikroller, dan kunt u ook met een mesje kleine sneetjes in het behang maken. Gebruik een spons om het behang in te soppen met het mengsel van warm water en afweekmiddel en laat het een paar minuten intrekken. Zet het plamuurmes een professionele behangafsteker tussen het behang en de muur en steek voorzichtig af. Merkt u dat het nog erg moeilijk gaat, herhaal dan het inweekproces nog een keer.

Gaat u te werk met de stoommachine, gebruik dan ook eerst een prikroller, zodat de stoom gemakkelijk achter het behang kan komen. Gebruik het plamuurmes om het behang van de muur te halen.

2. Vinylbehang verwijderen

Vinylbehang bestaat uit twee lagen met een onderlaag van papier. Dit behang is vaak afstripbaar, wat wil zeggen dat u de bovenste laag er zonder moeite af kunt trekken. De onderste laag blijft vast op de muur zitten en indien u opnieuw wilt behangen, kunt u dit weer direct op deze laag doen. Wilt u het behang liever helemaal van de muur af halen, ga dan te werk zoals hierboven bij papierbehang is beschreven.

3. Vliesbehang verwijderen

Het meeste behang dat wij bij ColoredWalls verkopen is vliesbehang. Deze soort behoudt het beste zijn vorm en is tevens het makkelijkst te verwijderen. Net als vinylbehang bestaat vliesbehang uit twee lagen. Een bovenste laag van papier of vinyl en de onderste laag van vlies. Schuif een plamuurmes tussen het behang en de muur om een beginnetje te maken. Daarna kunt u de hele baan er probleemloos in één keer af trekken.

Behang verwijderen van een gipswand

Vrijwel alle muren kunnen een behandeling met stoommachine aan, behalve een gipswand. Bestaat uw muur dus uit gipsplaten, ga dan niet te werk met een stoomapparaat, want dan nemen de gipsplaten te veel vocht op. Kies in dit geval voor een behandeling met de hand.

Het afwerken van uw muur

Nu het behang van de muur is, zullen er waarschijnlijk nog wat restanten op de muur zijn achtergebleven. Week deze plekken goed in en steek ze los met een plamuurmes of maak gebruik van een schuurspons of schuurpapier. Zijn er gaatjes achtergebleven in de muur? Maak dan gebruik van muurvuller. Lees hier meer over het gebruik van muurvuller.

Joyce