Behangen, hoe doe je dat? De 10 stappen

In grote lijnen is de werkwijze van hoe te behangen onder te verdelen in tien stappen. Deze vindt u hieronder beschreven zodat u uw behangklus op een prettige manier kunt klaren. Ook in dit geval geldt, een goede voorbereiding is het halve werk.

In onderstaand stappenplan gaan we ervan uit dat u al de beschikking heeft over het behang. Mocht dat nog niet het geval zijn dan raden we u aan om zeker ook even dit blog te lezen over de verschillen per behangsoort en dit blog waarin wordt uitgelegd hoe u bepaalt hoeveel rollen behang u nodig hebt.

Stap 1 – Zorg dat u prettig kunt werken


Maak het behangen een stuk eenvoudiger door uw ruimte goed op te ruimen. Zorg voor een prettige werkomgeving. Zet meubels opzij en dek deze eventueel af. Vergeet ook niet de vloer te beschermen. Hiervoor kunt u gebruik maken van oude lakens, karton of stucloper.

Stap 2 – Maak uw muren gereed om te behangen

Niet alleen de kwaliteit van het behang en de netheid van werken spelen een grote rol in het eindresultaat, onderschat ook zeker niet het belang van de ondergrond waar het behang op geplaatst wordt. De muren dienen glad, schoon en droog te zijn.

Oud behang verwijderen

Zijn de muren nog voorzien van oud behang, zorg ervoor dat u dit zeer goed verwijdert. U kunt uw oude behang verwijderen met behulp van een stoommachine, maar u kunt er ook voor kiezen zonder stoommachine te werk te gaan. In dit geval dient u gebruik te maken van andere behangbenodigdheden, zoals een behangperforator en een behangafsteker. Alle benodigdheden en tips voor het verwijderen van oud behang vindt u in dit blog.

Oneffenheden

Wanneer er oneffenheden in of op de muur zitten dan is het belangrijk om deze te verwijderen. Om gaatjes op te vullen kunt u het best muurvuller gebruiken. Het kan namelijk zijn dat oneffenheden zichtbaar zijn na het behangen. Lees hier meer over het gebruik van muurvuller.

Voorlijmen

Behanglijm dient zich te kunnen hechten aan de ondergrond. Hiervoor is een licht zuigende muur nodig. Met name nieuw gestucte muren zijn vaak te zuigend waardoor behang los kan laten. Het behanglijm zuigt zich dan namelijk volledig in de muur. Het is daarom zeer belangrijk om even na te gaan of de muur nog voorgelijmd dient te worden. Hier leest u meer informatie over het gebruik van voorstrijk en hoe u een eenvoudige test kunt doen of u voorstrijk dient te gebruiken.

Let op: wanneer de muren voorgelijmd dienen te worden, doe dit dan minstens 24 uur voordat u begint met behangen.

Zeer licht of zeer donker behang

Wanneer u zeer licht behang gebruikt en er zitten donkere vlekken op de muur, dan is het verstandig om de muur eerst wit te schilderen. Anders kan het zijn dat de vlekken zichtbaar zijn na het behangen.

Heeft u gekozen voor donkerkleurig behang, dan is het verstandig om de muur waar de naden komen een donkere kleur te geven. Behang kan zeer licht krimpen waardoor er naden zichtbaar kunnen worden na het behangen.

Is uw muur helemaal in orde, borstel deze dan even af met een zachte borstel zodat deze schoon is.

Stap 3 – Zorg voor de juiste materialen

Goede materialen dragen bij aan het eindresultaat. Gebruik dan ook de juiste materialen van goede kwaliteit voor uw behangklus. Hieronder vindt u een overzicht de materialen die u nodig heeft.

  Vliesbehang Papier- en vinylbehang
Behanglijm
Verfemmer
Rooster
Blokkwast
Huishoudtrap
Waterpas
Rolmaat
Timmermanspotlood
Behangspatel
Behangschaar
Behangroller
Behangnadenroller
Water en spons
Afbreekmes
Behangtafel Optioneel
Gummiroller  

 

Stap 4 - Lees de voorschriften en controleer het behang

Op de rollen behang staan meerdere symbolen afgebeeld. Bekijk even goed wat deze symbolen betekenen. Hier vindt u een overzicht van de gebruikte behangsymbolen met de betekenis.

Zorg ervoor dat u goed controleert of de rollen behang hetzelfde batchnummer hebben. Dit zorgt ervoor dat u geen kleurverschil zult zien na het behangen. Hier vindt u meer informatie over batchnummers.

Open de behangtafel en rol het behang af met de bedrukking naar boven en controleer zorgvuldig of alle banen in orde zijn.

Stap 5 - Meet uw muren zeer zorgvuldig op

Voor het op maat snijden van het behang is het belangrijk dat u de hoogte van de muur zeer zorgvuldig meet.

Stap 6 - Snijd het behang op maat

Snijd het behang op de maat die u zojuist gemeten en reken daarbij 10 centimeter per baan extra. Voor een muur van 260 centimeter hoog heeft u dus een baan van 270 centimeter nodig. Markeer telkens de bovenzijde van de baan met een kruisje. Op deze manier zorgt u ervoor dat alle banen in dezelfde richting komen te hangen, tenzij anders vermeld op de voorschriften. Maakt u gebruik van een behang met patroon? Dan werkt het afsnijden net iets anders. Lees daarvoor het blog over patroonbehang.

Stap 7 - Bepalen van de startlijn

Hoewel het op het eerste gezicht misschien logisch lijkt om de muur te behangen van links naar rechts of van rechts naar links, is het juist belangrijk dat u dit niet doet, maar begint met de tweede baan vanaf een hoek. Een hoek is namelijk vrijwel nooit volledig recht. Door dus niet in de hoek te beginnen voorkomt u dat het behang schuin komt te zitten. Zet daarom een loodrechte startlijn op de plek waar de tweede baan moet komen. Lees hier meer over waar u de startlijn precies moet zetten.

Bepaal de plaats waar u gaat beginnen, dit is de tweede baan vanaf een hoek. Het is het meest gemakkelijk om te starten met behangen met de tweede baan. Dit omdat een hoek vrijwel nooit volledig recht is. Dit voorkomt dat je behang schuin komt te zitten. Daarom is het van belang om een startlijn te bepalen. De breedte van het behang min 2 centimeter. Wanneer het behang dus 60 cm breed is, dan start je op 58 cm vanuit de hoek.

Stap 8 - Inlijmen van de wanden of van het behang

Giet de lijm in de emmer of maak deze aan in de emmer. Roer deze goed zodat er geen klonten in de lijm zitten.

Afhankelijk van het soort behang dat u gaat plakken gaat u als volgt te werk:

Werkwijze vliesbehang

Bij vliesbehang wordt de muur ingelijmd, strook voor strook. Dus u lijmt niet de volledige muur in één keer in, om te voorkomen dat deze al droogt voor het behang erop zit. Lijm de muur boven en onder aan de rand in met een borstel (doe dit ook bij de hoeken). Het overige gedeelte van de muur waar u de baan gaat plakken lijmt u verder in met een microroller. Smeer de lijm aan beide zijdes iets verder uit dan de baan. Verdeel de lijm egaal en voldoende dik.

Werkwijze papier- en vinylbehang

Leg de behangstroken op de behangtafel. Smeer de lijm gelijkmatig op de baan met de lijmborstel. Vouw de uiteinden naar het midden toe dicht. Plaats de randen perfect op elkaar, zodat alle lijm bedekt is en de lijm dus niet uitdroogt. Vouw de baan vervolgens losjes verder op. Laat de lijm inweken, respecteer de inwerktijd vermeld op het etiket van de behanglijm. Na het inweken is de baan maximaal uitgezet.

Stap 9 - Het plakken van de eerste baan

Vliesbehang

Rol de baan op met de achterkant naar buiten. Daarmee bedoelen we de lege kant die niet bedrukt is. Nu ziet u ook de markering zitten die u eerder in de vorm van een kruisje op het behang heeft gezet. Begin bovenaan en houd het behang langs de startlijn. Zorg ervoor dat u boven een stukje behang overlaat dat u later weg kunt snijden. Laat de rol langzaam naar beneden zakken terwijl u het behang zachtjes aandrukt. Laat ook beneden een stukje behang over de plint steken en druk het behang boven de plint goed aan. Veeg luchtbellen uit het behang met een spatel door van het midden naar de zijkant te vegen. Snijd dan de overtollige stukken behang aan de boven- en onderkant weg met een scherpe behangschaar of scherp stanleymes.

Tip: zorg dat het mes scherp blijft door een stuk af te breken.

Papier- en vinylbehang

Na het inweken van de baan opent u deze eerst aan de bovenkant (waar u het kruisje heeft gezet) en begint u bovenaan de muur met plakken. Zet de baan tegen de startlijn aan en zorg dat u boven een stukje behang overlaat dat u later weg kunt snijden. Laat de onderkant van de rol nog even dichtgeplakt zitten. Druk het behang voorzichtig aan en ga er daarna overheen met de gummirol. Vouw daarna het onderste deel van het behang open en herhaal dezelfde stappen. Druk met een spatel de randen boven tegen het plafond en onderaan de plint goed aan en snijd de overtollige stukken behang zowel boven als onder weg met een scherpe behangschaar of een scherp stanleymes.

Stap 10 - Plak de overige banen

Vervolgens herhaalt u dit proces voor de overige banen. Druk de banen stotend tegen elkaar aan, dat wil zeggen dat ze tegen elkaar aankomen maar niet overlappen. Druk de banen op de naden aan met een naadroller. Als er lijm door de naden komt, veeg deze dan onmiddellijk weg met een schone, vochtige en zachte doek.

Nu al het behang op de muur zit, loopt u alles nog even na op oneffenheden. Zitten er lijmresten op plinten of radiatoren? Neem deze dan af met een natte spons. Hoe lang behang moet drogen is afhankelijk van de vochtigheid in de ruimte. Ga niet de kachel hoger zetten of ramen openen om het droogproces sneller te doorlopen. Hiermee loopt u het risico dat het behang te snel droogt en daarbij krimpt. Houdt de ruimte op een normale kamertemperatuur en sluit ramen gedurende minimaal één dag.

Niels